Timur Vermes: Nézd ki van itt

kapitany_nezdkivanittTimur Vermes magyar származású író könyve, a Nézd ki van itt magyar fordításban 2013-ban jelent meg a Libri Kiadónál. A borító eleve felkelti a történelem iránt érdeklődő olvasó figyelmét: bár elsőre csak egy egyszerű rajznak tűnhet, az ábrázolt hajviselet mégis annyira tipikus, hogy nem kell sokáig gondolkozni arról, hogy ki is lehet a mű főszereplője.

Nem más, mint Adolf Hitler.

Akiről úgy tudjuk, hogy 1945-ben öngyilkos lett Berlin ostroma alatt, holttestét emberei lelocsolták benzinnel, majd elégették, hogy ne kerülhessen a szovjetek kezére. A Nézd ki van itt ehhez képest egy alternatív történelmi helyzetet tár elénk, mely jelentősen különbözik a hivatalos történészi állásponttól.

Hogyan is kezdődik a sztori? Időben már rég túl vagyunk Berlin ostromán. Adolf Hitler egy napon furcsa helyzetben ébred fel. Hasogat a feje, egyenruhájából pedig tömény benzinszag árad. A Führer nem érti, mi történt: kék az ég, meleg az idő, a Birodalmi Kancellária és a bunker sehol, és még az ágyúk sem dörögnek. Felkel, majd elindul, hogy körülnézzen egy kicsit. Furcsa, szokatlan dolgokat tapasztal, amely sehogy nem illeszkedik előző napi emlékeihez, majd végül eljut egy újságosbódéig. Itt ránéz egy újságra, és meglátja a dátumot: 2011. Ez annyira sokkolóan hat rá, hogy elveszti az eszméletét.

Szerencséjére a bódé tulajdonosa segítőkész ember (bár baloldali beállítottságú, mégis igaz német szív dobog benne): először ruhát szerez a rövidesen magához térő Hitlernek a benzinszagú uniformis helyett, majd mikor feltűnik neki, hogy új barátja mennyire hasonlít a német történelem egy ismert szereplőjére, munkát is szerez neki: egy török származású humorista műsorában kell Adolf Hitlert alakítania. Hitler rádöbben: a sors egy új esélyt adott neki, hogy naggyá tehesse a német népet, és a rá jellemző fanatizmussal lát neki tervei megvalósításának.

Hitler gyorsan felismeri, hogy a tévé milyen hatalmas lehetőséget biztosít az emberek manipulálására. A műsorban olyan témákat állít középpontba, amelyek sokakat érintenek, de amelyekről az emberek általában nem mernek beszélni, talán a manapság oly divatos polkorrekt beszéd kötelezősége miatt. Hitler viszont nyugodtan beszélhet. Rövidesen annyira sikeres és ismert lesz, hogy már senki nem problémázik azon, hogy a titkárnője Mein Führer-nek szólítja, a hotelben a recepciós lány karlendítéssel köszönti, és hogy egy céges összejövetelen tartott beszéde végén a vezetőség és a dolgozók vele együtt üvöltik a háromszoros Sieg, Heil-t.

És ezt az egész sztorit a Führer egyes szám első személyben meséli el.

A Nézd ki van itt valójában egy görbe tükör, amely elé Timur Vermes a mai Németországot és az Európai Uniót állítja. A főszereplő – ismert történelmi szerepe ellenére – gyakran kimondottan szimpatikus figura, és olyan helyzetekbe kerül, amelyen az olvasó könnyesre neveti magát. Ajánlom olvasásra mindenkinek, aki kedveli a humoros, ám mégis elgondolkodtató történeteket.

Néhány megjegyzés:

A Führer Moldova György 1972-es szatírájában, a Hitler Magyarországon-ban hasonló helyzetben jelenik meg, azzal a különbséggel, hogy az író – érthető okokból – az újjáéledt, majd Magyarországra költöző Hitler figuráján keresztül az akkori szocialista rendszert állította egyfajta görbe tükör elé.

Itt pedig találtam egy érdekes interjút az íróval, Timur Vermessel:

http://konyves.blog.hu/2013/09/12/timur_vermes_interju

This entry was posted in Egyéb, Történelem and tagged . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?