Justin Cronin: A Tizenkettek

ida_tizenkettekJustin Cronin A Tizenkettek (The Twelve) című regényét szeretném a figyelmetekbe ajánlani, ami A Szabadulás-trilógia második köteteként jelent meg 2013-ban a Cartaphilus Könyvkiadónál.

A trilógia első kötete A szabadulás (The Passage) eredetileg 2010-ben jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban, és igen népszerűvé vált az olvasók körében. Azóta számos nyelvre lefordították a könyvet, többek között magyarra is.

Az alapötletet az író kislánya adta, aki azt kérte az apukájától, hogy írjon egy olyan történetet, amelyben egy lány megmenti a világot. Így született meg Amy, a Sehonnan Jött Lány.

A történet a karanténba zárt Amerikai Egyesült Államok romjain játszódik. Egy félresikerült kísérlet során ugyanis tizenkét, speciális vírussal megfertőzött elítélt vezetésével vámpírszerű lények lepték el a kontinenst, akik nappal sötét helyeken lógva szundikálnak, éjszaka viszont könyörtelenül lecsapnak a még életben lévő emberekre. Bizonyos szempontból hasonlítanak a zombikra is, hiszen öntudatukból, emlékeikből csak töredékeket sikerült megőrizniük, állandó éhség kínozza őket, és képtelenek megszabadulni a szenvedéseiktől. Viselkedésüket pedig nagymértékben befolyásolja az őket megfertőző elítélt személyisége, akivel folyamatos mentális kapcsolatban állnak.

A trilógia második kötete a katasztrófa utáni első száz év eseményeit dolgozza fel számos túlélő szemszögéből. Közös vonásuk, hogy valamennyien egyedi és kedvelhető karakterek, akik a társadalom teljes összeomlása ellenére is megpróbálnak alkalmazkodni az új körülményekhez, segíteni egymásnak, és igyekeznek lehetőségeikhez mérten „normális” életet élni.

Az emberek hibájából bekövetkező apokalipszis témáját már számos alkalommal feldolgozták sokféle formában, és napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a posztapokaliptikus világokról szóló regények és filmek. Ennek ellenére ebben a történetben mégis van valami egyedi vonás, aminek köszönhetően szinte le sem tudtam tenni a könyvet olvasás közben.

A szimpatikus, kidolgozott karakterek mellett nagyon tetszett a regény hangulata is. Az író ügyesen ötvözte az összeomlott világ viszonyait egy csipetnyi misztikummal, ami fokozza a feszültséget, és még érdekesebbé teszi az egyébként is mozgalmas cselekményt.

Kíváncsian várom a folytatást.

Köszönjük az Alexandra Kiadónak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a könyv egy példányát.

This entry was posted in Fantasy, Horror. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?