George R. R. Martin: A jégsárkány

martin_the_ice_dragonGeorge R. R. Martin a magyar olvasó számára leginkább a Westeros világán játszódó tűz és jég dala ciklusáról lehet ismerős. Ezek általában elég vaskos kötetek, melyekben rengeteg szereplő harcol, ármánykodik egymás ellen, és közben az író a rosszak mellett szemrebbenés nélkül csinálja ki akár a legszimpatikusabb jó karaktereket is.

R. R. Martin nemrégiben jelentkezett egy új kötettel, ami az általam eddig megismertektől eltérően vékonyka, ám mégis méltó az író eddigi munkásságához. Az első verzió még 1980-ban jelent meg a Dragons of Light című antológiában, de R. R. Martin néhány éve átdolgozta, majd Luis Royo csodálatos illusztrációival 2014-ben újra kiadták a könyvet. 2016-ban az Alexandra Kiadó gondozásában magyarul is megjelenhetett a kötet. A jégsárkány, avagy angolul The Ice Dragon – bizonyos vélemények szerint (*) – szintén Westeroson játszódik, mint a már említett regények, de azoktól eltérően inkább a nagyobbacska gyerekeknek szóló mesék körébe sorolható.

Létezik egy legendás lény, a jégsárkány, amelyről csak félve mernek suttogni az emberek. Szárnycsapása nyomán nem marad más, csak fagy és pusztulás. De van egy kislány, Adara, aki nem fél a jégsárkánytól, hiszen ő maga is a tél gyermeke. Ez az ő története.

A legendás és félelmetes jégsárkányt még soha senki nem tudta megszelídíteni. Amerre repült, elfagyott a föld, és mindenütt a pusztító hideg járt a nyomában. De Adara nem félt tőle. Mert ő a tél gyermeke volt, a legszörnyűbb hidegben született, amilyet még az Öregek sem láttak azelőtt.

Adara nem emlékezett rá, mikor találkozott először a jégsárkánnyal. Valahogy mindig is jelen volt az életében. Némán leste a távolból, ahogy a kislány még sokáig eljátszott a fagyos hóban, miután a többiek már rég bemenekültek a hideg elől. A gyermek négyéves volt, amikor először megérintette a sárkányt, ötévesen pedig már fel is ült széles, deres hátára. Majd hétéves korában egy csendes nyári napon tűzsárkányok érkeztek északról, és lerohanták a békés kis farmot, Adara otthonát. De a tél gyermeke és a jégsárkány, ki szívből szerette őt, együttes erővel szállt szembe velük, hogy megóvják világát a teljes pusztulástól.

A könyvet nagyjából egy óra alatt olvastam végig, és annak ellenére, hogy különbözik GRRM eddigi írásaitól, és valószínűleg inkább a fiatalabb közönségnek szánta, mégis nagyon tetszett. A jégsárkány egyszerre kedves és szomorú írás. Ajánlom mindenkinek olvasásra, aki kedveli a minőségi fantasy irodalmat.

Köszönjük az Alexandra Kiadónak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a könyv egy példányát.

(*) Maga GRRM válaszolta a blogján egy ezt firtató kérdésre, hogy a jég és tűz világa az Ice Dragon megírásakor még nem is létezett, így a történet nem is játszódhat ott.

This entry was posted in Fantasy and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?