William King: Trollvadász

Warhammer, Felix és Gotrek sorozat, 1.rész

A Szukits Könyvkiadó nemrégiben egy néhány napos akció keretében féláron kínálta William King Trollvadász című könyvét, amely a Warhammer – általam eddig még nem ismert – világában játszódik. A hírlevélben olvasottak felkeltették az érdeklődésemet, ezért megrendeltem a könyvet, és ennek következtében hamarosan a Trollvadász egy példányának boldog birtokosa lettem 🙂

Mit is ígértek a fülszövegben?

Felixet, a tanult fiatalembert a sors áramlatai a dicső halálra vágyó törpe harcos, Gotrek mellé sodorják: együtt járják az Óvilág zord, kegyetlen tájait, együtt irtják az elfajzott káoszfattyakat, együtt segítenek a bajba jutottakon. Gotreknek csupán egyetlen célja van: lemosni nevéről a gyalázatot, és hősi tettek emlékét hátrahagyva megtérni őseihez. Felix is csak egy dolgot akar: életben maradni, megúszni a kalandokat, melyeknek akaratlanul is egyik főszereplőjévé válik. Vándorlásuk során találkoznak orkokkal, goblinokkal, kísértetekkel és trollokkal, a Káosz teremtményeivel, és sokszor csak a vakszerencsének köszönhetik, hogy életben maradnak.

Az összefüggő kalandot alkotó történetfüzérben William King mesteri bábjátékosként mozgatja a Warhammer-fantasy legsikeresebb, legnépszerűbb karakterpárosát abban a világban, amelynek hátterében mindig ott lappang a mindent elpusztítani vágyó gonoszság.

A két szereplő nem véletlenül lett népszerű az olvasók körében. Adott két brutális, ám mégis bizonyos mértékig balfék karakter, akik – rövid történetek keretein belül – ide-oda mászkálnak a Warhammer világában, és közben szinte mágnesként vonzzák magukhoz a bajt. Akárhová is mennek, biztosak lehetnek benne, hogy valaki botor módon el akarja venni életüket. Kultisták, káoszlények és más sötét teremtmények kerülnek Gotrek, a punkhajú törpe, és Felix Jaeger, Gotrek hű ember-kísérőjének fegyverei elé. Persze általában vesztükre, különben nem lennének további részek! Folytatásban szerencsére nincs hiány – tudjuk, hogy már magyar nyelven is tizenkét kötet jelent meg a Felix és Gotrek sorozatból, így ha valakinek megtetszik a két hősről szóló könyv, akkor van miből válogatnia a további részeket tekintve.

William King olvasmányos, magával ragadó klasszikus fantasy novellafüzért nyújt át az olvasónak. A történet nincs túlbonyolítva, a szereplők nincsenek túl mélyen kidolgozva, ám hőseinket már az első néhány történet után megkedveljük, és szorítunk nekik, hogy a következő szörnyhorda támadását is ép bőrrel vészeljék át. Ez volt az első Warhammer könyv, amit olvastam, de ez alapján kedvet kaptam a többi rész beszerzéséhez is. A Trollvadászt pedig mindenkinek ajánlom, aki kedveli a jó és izgalmas fantasy történeteket.

This entry was posted in Fantasy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?