Joe Abercrombie: Half a King, avagy Az Uralkodó

half_a_kingJoe Abercrombie az olvasó számára kimondottan kellemes élményt nyújtó fantasy könyve, Az Uralkodó 2015-ben jelent meg az Athenaeum Kiadó gondozásában. A Half a King az író Shattered Sea (magyarul Szilánkos Tenger) című sorozatának első kötete.

A történet minőségéről sokat elárul George R. R. Martin véleménye:

„Gyors, sodró történet tele árulással és bosszúval. Már az első oldalon magával ragadott, és nem is eresztett többé.”

Én is hasonló cipőben jártam, mint a Trónok harcának megalkotója: bár az Uralkodó elég vaskos könyv, mégis nehezen tudtam letenni, miután egyszer belekezdtem.

De miről is szól a könyv?

A történet főszereplője Yarvi, Gettföld királyának fia. Igaz, hogy a királyi család tagja, és éles elméjű ifjú, de van egy súlyos fogyatékossága: jobb kezén születésétől fogva csak egyetlen göcsörtös ujja van. Emiatt nem is tör uralkodói babérokra, inkább tanul, és miniszter (egyfajta királyi tanácsadó) szeretne lenni. Egy napon viszont apja árulás áldozata lesz, és Yarvi, egyetlen potenciális jelöltként rövid időn belül a trónon találja magát. Az újdonsült gettföldi királynak természetesen nem csak jogai, hanem kötelezettségei is vannak: Yarvitól elvárják, hogy bosszút álljon az előző uralkodóért. A vanszterföldiek ellen indított megtorló hadjárat balul sül el, Yarvi fogságba esik, de szerencsére az ellenség nem ismeri fel, és legalább az élete megmarad. Királysága így gyors véget ér, és a trón helyett hamarosan rabszolgaként egy hajó evezőpadján találja magát.

Persze nem lenne értelme az egésznek, ha a történet itt véget érne: Yarvi nem marad örökké a hajóhoz láncolva, hiszen van egy fontos feladata: a bosszú…

Az interneten Joe Abercrombie művét többen hasonlították R. R. Martin Trónok harca világához. Én sokkal inkább Bernard Cornwell hatását éreztem; több helyen hasonlóságot véltem felfedezni az Angolszász históriák köteteivel. Ez szerencsére egyáltalán nem jelenti azt, hogy bármelyik író művének gyenge másolatával lenne dolgunk: Abercrombie mesteri módon dolgozik, eléri írótársai színvonalát, és egy kiváló sorozatot ad kezünkbe.

Az Uralkodó egy nagyon jó fantasy könyv, egy olyan világban, ahol nem a varázslat dominál, hanem a kőkemény harcosok és mellettük a homályban fondorlatoskodó cselszövők. Ajánlom mindenkinek, aki kedveli az igényes fantasyt, és szívesen olvas egy érdekes szereplőkkel, cselszövésekkel és fordulatokkal teli művet.

Megjegyezném még, hogy – mivel sorozatról van szó – nem ez az egyetlen elkészült kötet. E sorok írásának pillanatában angolul még két további rész jelent meg, amelyek közül a Half the World magyarul is kapható A Harcos címen.

Köszönjük az Athenaeum Kiadónak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a könyv egy példányát.

This entry was posted in Fantasy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?