William King: Skavenvadász

Warhammer, Felix és Gotrek sorozat, 2.rész

Nemrég sikerült beszereznem a – magyar nyelven a Szukits Könyvkiadó által kiadott – Skavenvadász című könyvet. A Skavenvadász a Warhammer világában játszódó Felix és Gotrek sorozat második része, és közvetlen folytatása a szintén William King által írt Trollvadásznak.

A borítóra először ránézve két alapvető kérdés vetődhet fel a Warhammer világát kevéssé ismerő olvasó előtt.

Az első kérdés: ki az a Felix és Gotrek? Gotrek Gurmisson egy narancssárga tarajos, félszemű törpe, akinek trollvadász a becsületes foglalkozása, és minden vágya az, hogy hősi halált haljon valahol egy heroikus küzdelemben. Herr Felix Jaeger pedig Gotrek gazdag kereskedőcsaládból származó, ám kissé lezüllött ember-csatlósa, aki egyszer részegen megfogadta, hogy a törpe hű kísérőjeként megénekli annak hősi tetteit. Ez a két furcsa, ám mégis kedvelhető figura tizenkét köteten keresztül irtja karddal, fejszével és egyéb, a kezük ügyébe kerülő gyilkos szerszámokkal az útjukba kerülő rosszindulatú szerencsétleneket.

A második kérdés: mi az a skaven? Én régi fantasy-olvasó vagyok, ám mégis csak homályos elképzeléseim voltak a skavenek mibenlétével kapcsolatban. Utánanéztem az Interneten, és kiderült, hogy a skaven a Warhammer-világban a patkányemberek fajának elnevezése. Magukat a többi népnél felsőbbrendűnek tartó, ám alapvetően egymást is szívből utáló lények, akiket mégsem szabad lebecsülni, hiszen elég szaporák, és a mérnöki tudományok terén is vannak elismerésre méltó eredményeik.


Felix és Gotrek ezekkel a lényekkel kerül szembe a sorozat második kötetében. A törpe és barátja Nuln városában beáll csatornaőrnek, ami errefelé az egyik legalantasabb foglalkozásnak számít. Első ránézésre nem túl jól fizető, ám viszonylag nyugis állásnak tűnik. Persze szokás szerint itt sem kerüli el őket a baj. Az egyik csatornamélyi őrjáratukon szembekerülnek egy skavennel és egy vele tárgyaló ismeretlen emberrel. Ekkor még nem is sejtik, hogy egy szörnyű összeesküvés nyomaira bukkantak. Az események beindulnak: az árral sodródva Gotrek és társa összecsap a káosz erőivel, a Birodalom eltörlésére és az emberi faj leigázására törő patkányemberekkel. Teszik mindezt a könyvben olvasható, hét hosszabb-rövidebb, egymással lazán összefüggő novellában.

A történet ebben a kötetben sincs túlbonyolítva, ám ez egyáltalán nem jelent gondot. William King ismét egy olyan művet alkotott, amelyet az olvasó nehezen tud letenni – én például egy menetben olvastam végig. Egyetlen bosszantó dolog tűnt fel számomra: a magyar fordításban rengeteg a vesszőhiba. A fordító valamiért vesszőtúltengésben szenvedett, ami számomra elég idegesítő tud lenni. Ettől függetlenül ajánlom mindenkinek a Skavenvadászt, aki szereti az izgalmas fantasy-történeteket, és szeretné jobban megismerni a Warhammer világát.

This entry was posted in Fantasy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?