Ajánlott írók – Isaac Asimov

Isaac Asimov valamikor 1920 elején született a fehéroroszországi Petrovicsiben. Az újszülöttet ekkor még nem Isaacnak hívták, hanem – az orosz szokásoknak megfelelően – az Iszaak Judovics Ozimov nevet kapta. Édesapja, a zsidó molnár családból származó Judah néhány évvel fia születése után úgy döntött, hogy nem kívánja tovább építeni a szocializmust, és családjával – a sci-fi rajongók óriási szerencséjére – az Egyesült Államokba emigrált. Így lett később az ifjú Iszaak Judovicsból Isaac Asimov, a tanult biokémikus és a világ egyik legkiválóbb science-fiction írója, és nem a sztálini rendszer egy névtelen áldozata, vagy a Nagy Honvédő Háború ismeretlen hősi halottja.

Asimov 1992-ben bekövetkezett haláláig hatalmas mennyiségű írást hagyott maga után. Életművében megtalálhatók a tudományos ismeretterjesztő témák is, ám végső soron mégis tudományos-fantasztikus történetei miatt vált világszerte ismertté. Fontosabb írásai a robotokról, a Galaktikus Birodalomról és a Birodalmat követő Alapítványokról szólnak. Ő maga is úgy gondolta, hogy „Amiért rám fognak emlékezni az emberek, az az Alapítvány trilógia és a robotika három törvénye. Amiért akarom, hogy emlékezzenek rám, az nem egy könyv. Nem is könyvek tucatjai. Minden egyes dolog, amit írtam, párhuzamba állítható, akár túl is szárnyalható valaki más művével. Viszont a teljes életművem nagyságrendben, minőségben és változatosságban megismételhetetlen. Ez az, amiért emlékezetes akarok lenni.”

Az asimovi történelem kezdete a XX. századra tehető, a múlttal szoros kapcsolatban álló befejezésnek pedig egy sok ezer évvel későbbi időpontban lehetünk tanúi. A hatalmas időszakot átfogó fantasztikus történeteket Asimov úgy írta meg, hogy most, a XXI. században, évtizedekkel első megjelenésük után sem tűnnek elavultnak, neadjisten porosnak. Nincs olyan érzése az olvasónak, mintha az ötvenes években járna. Ha néha mégis találkozunk olyan eszközökkel, mint pl. a már ma is idejétmúltnak számító logarléc, ez nem kelt zavaró hatást, a magával ragadó történet általában feledteti a furcsaságokat.

Műveinek elfogadottságára jellemző, hogy könyveit már a szocialista rendszerben is lefordították és kiadták magyar nyelven. Azóta újra és újra megjelennek írásai. Az egyik legnagyobb hazai vállalkozás a Szukits Könyvkiadó nevéhez fűződik, melynek munkatársai kilenc vaskos kötetbe szervezve összegyűjtötték, rendszerezték és kiadták Asimov teljes science-fiction univerzumát. A Szukitson kívül más kiadók kínálatában és az online antikváriumokban is megtalálhatjuk Asimov regényeit.

Hol érdemes kezdeni az Asimov-univerzummal való ismerkedést? Én legelőször a robotokról szóló történeteket olvastam el, és azonnal megszerettem az író – mások által gyakran kritizált – stílusát. Ha ezek a novellák tetszettek, akkor érdemes továbblépni – lehetőleg időrendi sorrendben – a következő regényekre. Nem kis vállalkozás végigolvasni a több ezer oldalra rúgó regényfolyamot, de higgyétek el, megéri.

Ha további infókra vagytok kíváncsiak Asimov életével és alkotásaival kapcsolatban, akkor az alábbi linkeket érdemes megnézni:

Asimov a Wikipédián:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Isaac_Asimov

A Szukits Könyvkiadó oldala:

https://www.szukits.hu/31-isaac-asimov

Az Én, a robot című könyvről szóló ismertető a Fantasy Books-on:

http://www.fantasybooks.hu/?p=96

This entry was posted in Írók, Sci-fi and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?