Szabó Róbert Csaba: Fekete Dacia

avagy Erdélyi Rémtörténetek

Az egyik internetes könyvesbolt kínálatát böngészve találtam rá Szabó Róbert Csaba erdélyi magyar szerző könyvére. A borítókép nyomban felkeltette az érdeklődésemet: vajon milyen rémtörténetben szerepelhet a szocialista román ipar méltán híres terméke, egy fekete Dacia?

Kolozsvár, Nagyszeben, Herkulesfürdő, a Duna-delta és az erdélyi havasok több titkot rejtenek, mint gondolnánk: különös gyilkosságok, visszajáró halottak és megmagyarázhatatlan jelenések történeteit. Olyan történeteket, melyeket még egymás között is csak suttogva mesélnek egymásnak a városok és falvak lakói, de még inkább ideges pisszegéssel hallgattatják el azt, aki felidézi őket. Hiszen ki akarná, hogy torkon ragadja a jeges rémület, ereiben megfagyjon a vér, és azt se tudja, hol a határ a valóság és a képzelet játékai közt?

A fiatal erdélyi szerző, Szabó Róbert Csaba negyedik novelláskötetében az angolszász gyökerű gótikus rémtörténet műfaját viszi el oda, ahol a Brit-szigetek után talán a legjobb helye van: Erdély és Románia ködborította, legendás vidékeire.

A kötetben tizenhat Erdélyben játszódó rémtörténet olvasható. A novellákban megjelenő félelem forrása vegyes: egyik esetben teljesen racionális magyarázatot ad a szerző a történtekre, a másik esetben viszont nyilvánvaló, hogy természetfeletti erők állnak a háttérben. A rég halott szekus visszajáró fekete Daciája az egyik véglet, a másik véglet pedig a Kolozsvárra rendszeresen visszajáró ördög, de a lovecrafti világot idéző első világháborús történetet is olvashatunk a könyvben.

Szabó Róbert Csaba könyve nem a megszokott horror stílust hozza. Az író egyedi hangon szólal meg, és kimondottan kellemes történeteket tár az olvasó elé. Ajánlom mindenkinek, aki szereti az igényes természetfeletti irodalmat.

This entry was posted in Horror. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?