James Luceno: Tarkin

homoergaster_tarkinAz ember olvasás közben vagy informálódik, vagy szórakozik. Optimális esetben mindkettő. Ha a mű a Star Wars univerzum darabja, és az olvasó rajongó, a hatás még összetettebb. Ha jó – olvastam már rosszat is – akkor elsősorban szórakoztató. Amennyiben olyan fajsúlyú az író, mint James Luceno, akkor a szöveg garantáltan hasznos háttereket ad a tárgyalt karakterhez, eseményekhez. Wilhuff Tarkin nagymoff nem akárki, Luceno Tarkin regénye pedig nem hétköznapi olvasmány.

Ő a Birodalom szuperfegyverének első embere, a Birodalom első nagymoffja. Peter Cushing személyesítette meg, oly zseniálisan, hogy ezzel az eggyel elhomályosította minden előző szerepét… ami azt illeti, minden utána következőt is. Cushingon beteljesült Alec Guinness, Kenobi mester megszemélyesítőjének aggodalma, mi szerint csak emiatt a szerep miatt fognak emlékezni majd rá. Cushing volt Sherlock Holmes, van Helsing, meg még sok minden. Lásd lentebb egy vázlatos filmográfiában. De ő már örökre Tarkin marad!

A jéghideg technokrata-fasiszta figuráját figyelve a filmben, két dolog szokott eszembe jutni:

1.) Talán Tarkin alapozta meg Lucasban az egyfilmes negatív szereplő koncepcióját a sagán belül, amelynek másik ékes példája Darth Maul.

2.) Feltűnő kissé, hogy a jelmezes rajongók közül senki nem választja Tarkint! Persze lehet azt mondani erre, hogy Cushing arvonásai annyira egyediek, hogy ez visszarettent minden megátalkodott rajongót. Ezzel csak az a probléma, hogy Carrie Fisherre sem egyszerű hasonlítani, mégis tele van a világháló Leiákkal. Az sem állítható ugyebár, hogy mindenki csak pozitív karaktert választ. Na mindegy.

Tarkin alakja eggyé vált a „technológiai szörnyszülöttel”, ahogy Darth Vader nevezte a regényben a Halálcsillagot. De ki is ő? – kérdeztem sok éven át magamtól, válasz nem volt. Csak egyszer villant fel némi plusz infó egy regénytrilógiában, amelynek egyik helyszíne az ún. Bendő, a galaxis fekete lyukakkal teli közepe. Meglehet, ez az új Disney kánonban felejtős lesz.

Viszont Luceno regénye megrajzolja az embert, a hátterét, hogy ki is ő, és honnan jött. Kell-e ennél több egy rajongónak? A könyv magyar megjelenésére régóta várok, és nemrégen sikerült is beszereznem. Nem sokat hernyóztam, egyetlen nap alatt elolvastam. Luceno nem csak Tarkint mutatja be, hanem a Vaderhez való viszonyát is árnyalja. A nagymoff gyanítja, ki rejtőzik a maszk alatt. Az olvasmány számos érdekességet tartogat, miközben egy a birodalmi holohálózatba behatolt kalózcsapatot üldöznek… ők ketten. A szupertitkos építkezés, egy nagymoffi kinevezés, ezek a hátterek, a birodalom hatalmi struktúrájának megszilárdítása idején. Az olvasmányosság mellett a könyv erénye Tarkin szülővilágágnak és ifjúkorának megrajzolása. Mindenkinek, akit megragadott a nagy brit színész, Peter Cushing alakítása, melegen ajánlom e könyvet!

This entry was posted in Sci-fi and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?