A. O. Esther: Összetört glóriák – Elveszett lelkek

ida_sophielA. O. Esther Összetört glóriák sorozatának első kötetét (Elveszett lelkek) szeretném a figyelmetekbe ajánlani, ami 2012-ben jelent meg a Decens Magazin Média Kft. kiadásában.

A regény főszereplője, Sophiel lemondva angyalszárnyairól földre szállt, hogy kiszabadítsa a gonosz fogságában lévő, üvegcsékbe zárt lelkeket, de az emberi lét sok meglepetést tartogat számára. Új, gyenge testében nemcsak a fizikai serülésekkel szemben védtelen, de az angyaloktól igencsak távol álló érzések sem hagyják nyugodni. Így történhetett meg, hogy halálosan beleszeretett Elijah-ba, egy bukott angyalba, aki a gonosz erőivel küldetésének útjában áll. Érzéseik hatására pedig mindketten arra kényszerülnek, hogy alaposan átgondolják a világról, illetve a jó és a rossz fogalmáról alkotott nézeteiket.

Maga a történet igen régi alapokon nyugszik. A szerelem mindig is kedvelt témája volt az íróknak és az olvasóknak egyaránt. Ezt a végzetszerű és misztikus érzést, mely teljes mértékben mellőzi a józanságot, már számos alkalommal megénekelték.

Irodalmi elődeikhez hasonlóan Sophiel és Elijah sem sokat törődnek azzal, hogy érzelmeik milyen bonyodalmakat fognak okozni, és legalább kettesben próbálnak megfeledkezni róla, hogy ők valójában két ellenséges tábor katonái. Nagy kérdés, hogy képesek lesznek-e szerelmükért feladni, vagy legalábbis átformálni eddigi világnézetüket, és szükség esetén akár szembefordulni eddigi harcostársaikkal.

Az események háttereként egy igen szépen felépített, misztikumban bővelkedő világ bontakozik ki a szemünk előtt. Az angyalok köztünk járnak, bukott lények vezetik élőholt seregeiket a jó erői ellen, gonosz varázsló ármánykodik elátkozott vidéken lévő kastélyában, a Térítők elkeseredett harcot vívnak az emberek lelkéért, és a fák lombjai között bájos manócskák élik gondtalan életüket. Egy ilyen világban pedig szinte bármi megtörténhet.

Számomra igen érdekes volt, hogy mennyire különbözik ez a könyv a férfiak által írt fantasy regényektől. Ebben a könyvben minden dolognak van színe, anyaga és illata. Még a hétköznapi tárgyak is díszesek, szépek és gondosan kidolgozottak. Az írónő pedig különösen nagy figyelmet fordított Sophiel ruháinak elírására, így mindig pontosan tudhatjuk, hogy a lélegzetelállító szépségű lány éppen milyen holmikat visel. Ebből a szempontból nem hasonlít azokra a kőkemény hősökre, akik éveken át kalandoznak ugyanabban a szakadt göncben, és ez a legkevésbé sem érdekli őket.

A ruhák, színek és illatok mellett természetesen nagy hangsúlyt kaptak az érzelmek is. Így részletes képet kaphatunk Sophiel kételyeiről, vívódásairól, boldogságáról és bűntudatáról, és ezek az érzések gyakran jobban előtérbe vannak helyezve, mint a konkrét események.

A könyv második kötete Hívogat a fény címmel várhatóan 2013 tavaszán fog megjelenni. Kíváncsi vagyok a történet folytatására.

This entry was posted in Egyéb and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?