James Dashner: Az Útvesztő

james_dashner_az_utveszto_320James Dashner könyve, Az Útvesztő (The Maze Runner) magyar fordításban 2012-ben jelent meg a Cartaphilus Kiadó gondozásában, a kiadó által útnak indított Carta Young sorozat első részeként. A könyv a címadója a The Maze Runner Series néven futó sorozatnak, melyről bővebb infót az író honlapján, a http://www.jamesdashner.com/books/maze-runner-series/ címen találhattok.

Miről is szól a könyv?

A könyv főszereplője, Thomas, emlékeit elvesztve egy sötét, hideg liftben tér magához. Nem emlékszik másra, csak a keresztnevére. A liftből kimászva különös szlenget használó fiúk közé kerül, és egy furcsa, bizarr világban, az időről időre elmozduló falakkal körülvett Tisztáson találja magát, ahol néhány fiatalnak nap mint nap meg kell küzdenie az életéért. A Tisztáson túlra, az Útvesztőbe menni nem épp életbiztosítás: a Futárként ide merészkedőket különös, félig szerves, félig gép lények várják, melyeket az itt lakók Siratóknak hívnak. Mégis vannak olyan bátor legények, akik megpróbálják feltérképezni az őket körülvevő labirintust, hátha meglelhetik a kivezető utat. Thomas megpróbál beilleszkedni új társai közé, közben barátokra és ellenségekre tesz szert, és egyre magasabbra emelkedik a fiúk által kényszerből létrehozott mini társadalom ranglétráján. Egy napon aztán ő is belép a Futárok közé, és elindul a Tisztáson kívülre. Eközben fokozatosan visszatér néhány emléke a Tisztást megelőző életéből.

Majd egy napon minden megváltozik… Persze nem épp pozitív irányba…

Az Útvesztő első látásra egy kegyetlen és értelmetlen világnak tűnik – mely némileg emlékeztet Golding: A legyek ura, vagy Verne: Kétévi vakáció című művében megismert világokra –, de valójában nem ok nélkül jött létre. Talán valakik szándékosan alkották meg? Mi az értelme ennek az egésznek? Ha elérünk a könyv végére, sok minden kiderül, de Dashner még nem zárja le a történetet. Ugyanis mint már említettem, az Útvesztő egy több részből álló sorozat első része, azaz van még folytatás! A The Maze Runner-en kívül angolul már megjelent Dashner The Scorch Trials, The Death Cure és a The Kill Order című könyve is. Remélem, hogy ezek a részek is hamarosan megjelennek magyarul. Izgatottan várjuk!

dashner

Köszönjük az Alexandra Kiadónak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a könyv egy példányát.

This entry was posted in Fantasy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?