R.W. Chambers: A Sárga Király

A Sárga KirályA 2010-es Szíriusz napokon járva találkoztam a Tuan Kiadó vezetőjével, Mórocz Tiborral. Beszélgetésünk során ő ajánlotta figyelmembe Robert William Chambers könyvét, A Sárga Királyt. Ez rögtön felkeltette az érdeklődésemet, ugyanis egy másik kötetben már találkoztam Chambers egy írásával, A Sárga Jellel, ami igencsak tetszett. Nem is gondolkoztam sokat, és hamarosan A Sárga Király egy példányának boldog tulajdonosa lettem 🙂

Mit is találunk a kötetben?

A Tuan Kiadó új novelláskötetsorozatának első és minden tekintetben hiánypótló darabja ez a könyv. A Magyarországon méltatlanul ismeretlen amerikai művész és író, Robert William Chambers századfordulón írt, furcsa, gyakran groteszk és szürreális alkotásai egyfajta „irodalmi hidat” képeznek Poe romanticizmusa és Lovecraft realizmusa között; ötvözve a hátborzongatót és a megmagyarázhatatlant. Lovecraft több alkalommal is felhasználta Chambers ötleteit horrortörténeteiben, így a szerző közvetetten akár a híres-hírhedt lovecrafti mítosz egyik ihletőjének is tekinthető.

Novelláskötetről lévén szó, Chambers kilenc írását gyűjtötték össze benne. Érdemes tudni, hogy az író 1865-től 1933-ig élt, így nem a mai, modern alkotók közé tartozik, stílusa pedig a horrortól kezdve a fantasyn keresztül egészen a történelmi jellegű írásokig terjed. Az itt összeválogatott írások munkássága egy kis részét képezik, és leginkább az ismeretlen, a megmagyarázhatatlan kérdéskörét feszegetik, több közülük klasszikus rémtörténetnek is nevezhető. A Lovecraftra történő hivatkozás ellenére az író stílusa elüt Lovecraft nyomasztó stílusától, annál sokkal könnyebben olvasható, és nem gyakorol az olvasóra oly furcsa, gyakran kellemetlen hatást, mint utódának művei. A konkrét írások több olyan témát érintenek, amelyek gyakorta a rémtörténetek kellékei: átkok, visszatérő holtak, őrület és időtörés, de van köztük olyan is, amely nem borzongató, hanem inkább bűnügyi novella. Ha valaki kedveli a rémtörténeteket, és szereti a mai íróktól szokatlan, kicsit régies stílust, akkor számára A Sárga Király kötelező olvasmány.

A könyv egy példányát a Tuan Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, ezúton is köszönjük.

This entry was posted in Horror and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?