Philippa Gregory: A Sötétség Rendje

sotetseg_rendjePhilippa Gregory, a híres angol írónő egyik történelmi regényét, A Sötétség Rendjét szeretném a figyelmetekbe ajánlani, mely magyar nyelven 2014-ben jelent meg a Cartaphilus Könyvkiadónál.

Az írónő ezúttal a 15. századi Itália világába kalauzol minket, ahol nemes urak lakomáznak erős váraikban, furcsa utazók járják a poros országutakat, emberevő szörnyetegek lapunak az erdők mélyén, a katolikus egyház élet-halál ura és a gonosz bárhol testet ölthet, hogy megkaparintsa az emberek lelkét.

A történet helyszíne egy ódon kolostor, ahol különös és nyugtalanító dolgok zajlanak az új apátnő, Isolde nővér érkezése óta. A szörnyű rémálmok, az alvajáró apácák és az egyéb megmagyarázhatatlan jelenségek arra utalnak, hogy a gonosz munkálkodik szorgosan az épület megszentelt falai között.

Az Inkvizíció egy ifjú szerzetest, az éles elméjű Luca testvért küldi el a nővérekhez, hogy vizsgálja ki az eseményeket, vegye fel a harcot a Sátán hatalmával és sújtson le a bűnösökre. A küldetés során viszont Luca testvérnek szembesülnie kell azzal, hogy nem egyszerű feladat átlátni a hazugságok hálóján, nem minden az, aminek első ránézésre tűnik, és gyakran saját érzelmei is akadályt jelenthetnek az igazság keresése közben.

Innentől kezdve pedig egy érdekfeszítő nyomozásnak lehetünk tanúi, melyből nem hiányoznak sem a váratlan fordulatok, sem a könnyed humorral fűszerezett szituációk.

Maga a cselekmény érdekes, izgalmas, jól követhető, a történetben megjelenő szimpatikus karakterek sorsa pedig egyáltalán nem közömbös az olvasó számára. Az elbeszélés stílusa kifejezetten szórakoztató, és az írónő nem törekszik arra, hogy komor színekkel ábrázolja a középkor borzalmait. Habár sok szó esik a gonosz ármánykodásáról, a regényt áthatja az optimizmus, hiszen a történet során felbukkanó emberek többsége jó szándékú, és ezért lehet bízni benne, hogy győzni fog az igazság, és végül minden jóra fordul.

Számomra kellemes kikapcsolódást jelentett a könyv, és ajánlom mindenkinek, aki kedveli a kevésbé horrorisztikus történelmi regényeket.

Köszönjük az Alexandra Kiadónak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a könyv egy példányát.

This entry was posted in Egyéb and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?