Mysterious Universe – Az oligarcha vérvonala

ida_oligarchaA legújabb, Mysterious Universe világán játszódó történeteket tartalmazó antológiát szeretném a figyelmetekbe ajánlani.

Az igényes, keményfedeles kiadásban megjelent kötet nyolc írást foglal magában, mely több mint ezer év történelmébe nyújt bepillantást a közeli jövőtől kezdve egészen a 30. századig. Olvashatunk többek közt titkos kutatásokról, időutazásról, idegen fajokkal vívott háborúkról, családi tragédiákról, régi, poros kéziratok felbukkanásáról, különös és kedvelhető hősök kalandjairól. Minden adott tehát a kellemes kikapcsolódáshoz azok számára, akik kedvelik a sci-fi történeteket.

A rövid bevezető után vizsgáljuk meg egyesével is a könyvben szereplő írásokat!

 

Alex Glover: Eva gyermekei

A kötet első novellája egy kisbolygó felszíne alá telepített kutatóbázisra repít el minket, ahol igen fejlett mesterséges intelligenciával rendelkező fegyverrendszereket tesztelnek a tudósok. A kutatások során az emberek számára éppen csak elviselhető környezetben komoly erkölcsi kérdések merülnek fel némi bibliai párhuzammal vegyítve, elgondolkozhatunk a teremtők és a teremtmények bonyolult viszonyán is, de Mysterious Universe nem az a hely, ahol a hasonló kérdésekre adott válaszok megnyugvással töltenek el.

 

P. J. Morrison – M. Long: A nemzet virtusa

A két jól ismert lidércfényes alkotó közös írása most sem okozott nekem csalódást. Sikítva röhögtem a majdnem művészettörténész főhős és afrohun segítője által átélt viszontagságokon, akik nem kevesebbre vállalkoztak, mint visszaszerezni a Nemzeti dal eredeti példányát a Budapestet megszálló araboktól. Innentől pedig elszabadult a pokol…

 

Patrick J. Morrison: Az oligarcha vérvonala

Az előző novellával ellentétben ez a történet igen komor hangulatú. Egy befolyásos oligarcha, Roger Rothery családi tragédiájának lehetünk tanúi. Hiába fejlődött sokat a technika, a gazdaság és a tudomány, a családi boldogság még a leggazdagabbak számára is elérhetetlen vágyálom maradt. A csodás elemeket sem nélkülöző, magas technikai fejlettséggel rendelkező környezetben élő embereket is még mindig a gyűlölet, a gyanakvás és a bosszú motiválja.

 

Eva Fulrice: Doktor Faustus hagyatéka

Vajon van-e még szükség grafológusokra egy olyan világban, ahol a kézírással készített szövegek ritka régészeti leletnek számítanak? Mekkora bonyodalmakat képes okozni egy régi kézirat, ha előkerül a szekrény mélyéről? Milyen hatással lehet egy 16. századi drámaíró, Christopher Marlowe egyik darabja a távoli jövőben élő emberek életére? Érdekes válaszokat kaphatunk ezekre a kérdésekre a történet elolvasása után.

 

Andrew Fiddler: P-modell

Ebben a novellában Gregory Harper mentál-napló bejegyzéseit ismerhetjük meg, melyekből kiderül, hogyan szállt szembe kissé lepukkant hősünk egy pedofilok igényeit kielégítő nagyvállalattal, miközben egyedül házsártos személyiséggel rendelkező gitárjának segítségére számíthatott. A pörgős cselekmény mellett különösen tetszett az önirónia, amivel a főszereplő kommentálta az eseményeket. Feltételezem, alakja később is fel fog bukkanni még más kötetek lapjain.

 

Dwayne Hudson: Igazság, mely álarcot hord

Nem könnyű eldönteni, mi az igazság a 29. századi omladozó Bizánci Birodalomban, ahol a császári propaganda lényegesebb a valóságnál. Ez a feladat még Christophe Beck számára sem egyszerű, aki személyesen felel a birodalmi hírek megfelelő közléséért. Körülötte semmi sem az, aminek látszik, és valójában minden nézőpont kérdése, a tények pedig olykor rákényszerítik a (kedvelhető és némi humorral megformált) szereplőket, hogy alaposan átgondolják a világról alkotott eddigi képüket.

 

Mickey Long: Robbanás Vlagyivosztok felett

Mickey Long önálló novellájából sem hiányzik az elborult humor és a frappáns szóviccek. Sokat nevettem a szerencsétlen űrkalandor, Kelvin Grandvel kalandjain, aki egy kicsit emlékeztetett Harry Harrison Rozsdamentes Acélpatkányára.

 

Anthony Sheenard: Hogyan piszkáljunk bele gátlástalanul a múltba, avagy miért rángattam meg Lao-ce szakállát?

Az időutazás és a mértéktelen alkoholfogyasztás nem a legjobb kombináció. Ezt York Ketchikan, Mysterious Universe egyik legismertebb kalandora is kénytelen volt belátni, miután két barátjával részegen elugrott a múltba megbizonyosodni arról, hogy Lao-ce valóban létező személy volt-e. A kötet zárásaként könnyed, jó humorral fűszerezett novellát olvashatunk a MU világának egyik megalkotójától.

 

 

Összességében nekem tetszett ez a könyv. Az egyes novellák cselekménye izgalmasan, érdekfeszítően lett felépítve, és a humor sem hiányzott a történetekből. Ráadásul a kötet alkotói arra is figyelmet fordítottak, hogy az adott világ sajátosságait nem ismerő olvasó se érezze magát elveszettnek, és hozzáférjen az éppen zajló események megértéséhez szükséges információkhoz.

Reméljük, a közeljövőben is számíthatunk majd hasonló színvonalú MU antológiák megjelenésére.

This entry was posted in Sci-fi and tagged . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?