Anthony Sheenard – A láthatatlan város

A budapesti bérházak málló vakolatú lakásaiban, baljós pincéinek mélyén különleges emberek élnek, a kihalt aluljárókban, romos gyárterületeken elképesztő dolgok esnek meg, a környező pilisi rengeteg pedig félelmetes szertartásoknak szemtanúja – ez egy másik, egy ismeretlen város, ahol néha még a fizika törvényei sem érvényesek. Amikor e novellák írója beköltözik hetedik kerületi albérletébe, sorsa gyökeres fordulatot vesz: felfedez egy ijesztő, mágikus birodalmat. Napról napra új alakokat ismer meg – jósokat, mágusokat, tündéreket és magát a Halált is –, és alámerül e valószínűtlenül valóságos világ életébe.” – szól a könyv fülszövege.

A kötetben tizennégy, Budapesten játszódó, egymással időnként lazán összefüggő novellát olvashatunk. Az írások összességében nem sorolhatók be egyetlen zsánerbe sem, hiszen a sci-fi, a misztikum, a fantasy, és a mese érdekes, egyedi keverékei. A novellák főszereplője tulajdonképpen maga az író, aki egy olyan Budapestet kelt életre a kötetben, amelyet talán nem csak egy író, hanem egy gazdagabb fantáziájú lakos is „megláthat” a város utcáin, terein járva.

A novellák időnként Lovecrafti hangulatúak, kezdve rögtön a nyitótörténettel, melyben A név nélküli szomszéd” különös világába nyerhetünk bepillantást, egészen addig, míg el nem jutunk „A másik oldal”-ra. Közben olvashatunk modern, nyomozós novellát, elmerülhetünk pár összeesküvésben, bepillanthatunk néhány történelmi esemény különös pillanatába, s kacérkodhatunk egy hosszú élet lehetőségével is.

Persze nem kerülhetjük el az élet más, mindennapi élethez tartozó mozzanatait sem: a párkapcsolatok bonyolultságát, a szexualitást, a barátságok mibenlétét, az utazás meglepő fordulatait, egyszóval tulajdonképpen magát az életet. Hiszen min keresztül is láthatnánk, láttathatnánk a világot, s benne azt, amelyet talán mi magunk is csak a szemünk sarkából látunk meg benne.

Szélesi Sándor író, szerkesztő, forgatókönyvíró eddig hatszor kapta meg a legjobb magyar SF-műért járó Zsoldos Péter díjat, 2007-ben pedig Koppenhágában az Európai Science Fiction Társaság Európa legjobb SF írójának választotta. Művei jelentős részét Anthony Sheenard néven publikálta.

Kiadó: Tuan
Kiadás éve: 2007.
Eredeti ár: 2190 Ft

(A Tuan kiadó oldalán még beszerezhető 1095 Ft-ért – http://tuan.sfportal.hu/konyvesbolt/anthony-sheenard-szelesi-sandor/szelesi-sandor-a-lathatatlan-varos/)

This entry was posted in Egyéb, Fantasy, Horror, Sci-fi and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?