Jon Courtenay Grimwood – Lucifer sárkánya

Passion diOrchi, egy milliomos maffiavezér családtól elkószált és elkallódott, de még mindig szégyentelenül gazdag leánykája úgy érzi, a létező országok nem tudják megadni neki, amit szeretne, ezért elhatározza, hogy létrehozza a saját kis birodalmát. Kiöregedett bálnavadászhajókból és gyorstenyésztett korallból, a Csendes-óceán kellős közepén, a régi Velencét pixelre lemásolva. Száz évvel később újVelence két részre szakadt: belső része gyönyörű, arisztokratikus város, média-nagyhatalom és virágzó szabadkikötő, a peremén lévő fémgettóban génmanipulált mutánsok élnek szigorúan elkülönítve. Egy nap azonban a tízéves dózse, újVelence hatalmának képviselője eltűnik, felturbózott testőrnője pedig Zürichben tér magához, holtan. Az újVelencei Tanács vezetőjének lánya titokban a gettóba szökve próbálja legyőzni Lucifer sárkányát, a tanulásra képes játékprogramot, miközben a dózse eltűnésének kivizsgálásával megbízott rendőr különös összefüggésekre bukkan… Jon Courtenay Grimwood regénye igazi hardcore cyberpunk, a műfaj régi és új rajongói számára is érdekes, sodró lendületű olvasmány.” – olvasható a könyv fülszövegében.

Mindenekelőtt leszögezem, hogy a regényt a szókimondó nyelvezete miatt 18 éven aluli olvasók számára nem ajánlom. Még a felnőtt korosztálynak is sokszor erősek, netalán megbotránkoztatóak az író által megformált jelenetekben használt kifejezések.

A történet több szálon fut, több idősíkban és térben. Akár azt is lehetne mondani, hogy ez tulajdonképpen két, szorosan összefüggő regény egyben. Egyrészt a nem túl távoli jövőben játszódik a cselekmény, a fülszövegben már említett újVelencében, amely minden egyes ízében tökéletes másolata az eredetinek, csak ez épp a Csendes-óceán közepén terül el. A másik részben pedig éppen abba nyerhetünk betekintést, hogyan jött létre a város.

Újszerű, izgalmakban bővelkedő, fordulatokban gazdag regény, amely a megszokott cyberpunk elemektől némileg eltérve, nem feltétlenül az antihősök, lecsúszott, drogfüggő karakterek szemszögéből mutat be egy lehetséges jövőt. A főbb szereplők igen tehetős családokból származnak, részben ezért is képesek véghez vinni megalomán terveiket.

Természetesen megjelenik a könyvben az emberiség szegény rétege is, akárcsak a törvény emberei, mint pl. Angeli Rispoli, a már-már megszállottan nyomozó rendőrhadnagy, akinek karakterén át bepillantást nyerhetünk az újVelence külső szintjein élő, igencsak különös figurák életébe. Megismerhetjük a jövő, génmanipulált selejtjeit: a kinderKurvákat, cicceket, Isiket, drakulokat, wolfBoyokat, vampyrokat, Edgar Alleneket – beszédes nevek. Persze mindezen csoportok azt szeretnék, ha legalábbis egyenrangúként kezelnék őket, ám a város felső tízezerhez tartozó lakosait többek között halálos szonárfal választja el tőlük.

A címben szereplő Lucifer sárkánya pedig – mint az az első oldalakon kiderül – egy igen fejlett MI-vel rendelkező, tanulásra képes játékprogram, és bizony komoly szerepet kap a történet során. Mi több, még az is kiderül róla a könyv végére, hogy még ezen is túlmutat…

Az író ezen könyve – a sokszor igen durva, időnként gyomorforgató kifejezések dacára is – érdekes olvasmány, sok jó ötlettel, annak ellenére, hogy első regényei közé tartozik, s későbbi sikereit más, alternatív történelmi regényekkel érte el. (Az Arabesk trilógiába tartozó, 2003-as Felaheen-ért és a 2006-os End of the World Blues című önálló regényéért British Science Fiction Award díjat kapott.)

Kiadó: Ulpius-Ház
Kiadás éve: 2004.
Eredeti ár: 2480 Ft

(A Book.hu oldalon még beszerezhető 990 Ft-ért – http://book.hu/konyv/11002/Lucifer-sarkanya.html)

This entry was posted in Cyberpunk and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?