Anthony Sheenard interjú

Anthony Sheenard – Szélesi Sándor

 

 

– Kezdjük a közepén. Idén két regényed is a Zsoldos Péter díjra nevezettek között található. Volt már ilyen?

 

– A Zsoldos Péter díj tizennégy évre néz vissza, először 1998-ban osztották ki. Nem nagyon emlékszem már vissza mindegyik évre, de egészen ritka volt az az év, amikor két sci-fi regényem jelent meg. Szeretek más-más témakörben írni, egymást váltogatva. Így sosem unja meg az ember, és lehet a munka szórakozás is.

 

 

– Mesélnél röviden a két regényről? Hátha akad még valaki a Naprendszerben, aki nem olvasta.

 

– A Vadászat egy szimurgra igazi, harmincadik századi York Ketchikan történet a Mysterious Universe világából. Ketchikan éppen megajándékozza magát egy űrjachttal, amikor felbérlik, hogy vadásszon le egy legendás, nemlétező szörnyeteget. Beáll a kalandorok közé, és hamar rájön, hogy a bolygón, ahol a szimurgot fel kell kutatniuk, jóval nagyobb bajok vannak, az egész naprendszer egy háború határán áll. Persze, hogy hamarosan a középpontba kerül, és tényleg nem tehet mást, mint hogy megtalál valamit, ami csak a képzeletben létezik.

 

A Jumurdzsák gyűrűje Pierrot azonos című játéka alapján íródott. Egy Jonathan Hunt nevű amerikai oknyomozó újságíró Magyarországra érkezik, hogy utánanézzen két levélnek, amit az édesanyja hagyatékában talált. A levelek Egerbe vezetik, és azt sejtetik, hogy egy Ábray Pál nevű tudós 1898-ban feltalálta az időgépet. Ebben az időben Gárdonyi Géza is a városban élt, és hamar kiderül, hogy ismerte Ábrayt. A regény három idősíkban játszódik, a történelmi részek a kedvenceim.

 

 

– A holtak galaxisa megírásakor gondoltál arra, hogy tizenkét év múlva is jelennek meg könyvek a Mysterious Universe világában?

 

– Nem, mert amikor A holtak galaxisa megjelent, még nem volt Mysterious Universe. Megtetszett maga az űroperett tematikája és a York napsütése című novellám után írtam egy kisregényt ugyanazzal a főszereplővel, York Ketchikannel, ami a Cherubionnál megjelent. A MU egy levéllel született meg nem sokkal később, amelyben Fonyódi Tibor barátom azt javasolta, vonjuk össze Ketchikan, Shaw és a Katedrális világát. Első megjelenése, amikor már neve is volt a sorozatnak, az Aranypiramis című antológiában volt.

 

Nem mondom, érdekes volt számomra visszaolvasni egy tizenkét éves Szélesi-szöveget. Sosem olvastam még el egyik régebbi regényemet sem. Aztán persze nekiálltam az átdolgozásnak. Egyrészt ugye Mysterious Unverse-sítani kellett a történetet, ahol a fegyverek nagyot szólnak. Megjelennek a sorozatból megismert díszletek és a hangulat is épp olyan. Emellett a történet új jeleneteket is kapott, nem is keveset, a sztori a másfélszeresére nőtt. Kicsit komorabb, mint a Vadászat egy szimurgra.

 

 

Mit írsz most?

 

– Most fejeztem be egy meseregényt vagy ifjúsági fantasyt, Csillagfényszövők cím alatt. Egy 13 éves kislány a főszereplője. Tehát éppen választás határán állok, mibe is kezdjek bele: sci-fibe, újabb MU-regénybe, történelmi regénybe, vagy a Dreamworld sorozatot folytassam. Nem könnyű, mert vannak sorozatok, amiket le kellene zárnom, ugyanakkor rengeteg ötlet kavarog a fejemben, vagy van lejegyezve a számítógépemen. Elkezdett regényem is van, kettő is, negyedrészt megírva.

 

 

Mennyi energia megírni egy regényt?

 

– Ez rettenetesen változó. Év elején fejeztem be egy kisregényt, amin nyolc évig dolgoztam. De – mondjuk – egy Misterious Universe világában játszódó űroperett vagy inkább space fantasy, két-három-négy hónap. Említettem, hogy gondolkodom egy történelmi regényen, az minimum fél év lesz. Szóval sok mindentől függ, kutatómunkától, a regény hangulatától, a stílus könnyedségétől vagy éppen a mondatszerkezetektől. Energiában mindig sokat vesz el, agyban, érzelmekben mindig kimerítő az írás.

 

 

2008 szeptemberében ott voltam egy író-olvasó találkozón, amit a Szíriusz Egyesület rendezett. Akkor azt mondtad, tervezed a Szerencse Zsoldosai, a Parázs varázs és az Egy ghoul vacsorája után következő negyedik fantasy regényedet abban a világban. Azt megírod valamikor? Valamint mikorra várható a harmadik Dreamworld regényed?

 

– Remélem, hogy valamikor sor kerül majd a negyedik rész megírására, de egyelőre nem látom, hogy mikor. Ez a „nem látom” legalább öt év. A Dreamworld-trilógia befejező kötete is húzódik, sajnos. Sőt, úgy néz ki, legalább két kötet lesz, mert a történet vége nem egyszerű, szinte mindenkinek a sorsa megfordul benne. Ez sem kis munka, amit előre kell terveznem, és persze a megjelenést is a kiadónak. De remélem, 2013-ban azért kézbe vehetik majd az olvasók legalább az első részt, és aztán gyorsan a másodikat is.

 

 

– A közeljövőben milyen megjelenéseid várhatóak? (Holtak galaxisa 2. kiadás, MU antológia, Monas apó kötet, új Bowman regény?)

 

– Remélem, hogy könyvhétre megjelenik A holtak galaxisa. Nyárra egy MU antológiát szerkesztek, abban is lesz egy York Ketchikan novella. Jó lenne a könyvespolcokon látni még az idén a Csillagfényszövőket, illetve a Szörnyeteg a hajtóműben átdolgozott, bővített szövegét. Monas apó történeteit is összeszedtem, ha lesz hozzá kiadó, annak is van esélye a megjelenésre. Ezen felül majd meglátjuk, mi fog megszületni a nyáron…

 

 

2012. május

This entry was posted in Egyéb, Fantasy, Interjú, Sci-fi and tagged . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?