Zenit – Ólompegazus

Horváth György könyve, az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Ólompegazus, egy érdekesnek ígérkező fantasy sorozat kezdete. A Zenit – Az örökség sorozat első kötete egy urban – avagy magyarul városi – fantasy környezetbe helyezett történetet mesél el, azaz nem egy klasszikus, sword and sorcery írással van dolgunk. Nem egy kitalált mesevilágban kalandozhatunk tehát, hanem a mai Magyarországon, napjainkban élő szereplők történetét követhetjük végig a kötet lapjain.

Miről is szól a könyv?

Utas Andrásnak csak a szerelem és a barátság fontos igazán, így aztán hiába szajkózzák ismerősei, hogy többre vihetné, ő mégis éttermi futárként tengeti életét. Ám egy napon felbolydul körülötte minden: autóját ripityára töri egy sofőr nélkül csatangoló kamion, majd nem sokkal ezután legjobb barátja is eltűnik. András először nem is feltételezi, hogy összefüggés lehet a két eset között, aztán lassanként rá kell döbbennie, ki indította be öntudatlanul a valószerűtlen események láncolatát. Miközben régi cimboráját keresi, és egyre furcsább karakterekbe botlik, mindinkább szétmorzsolódik körülötte az eddig ismertnek gondolt világ, míg végül kiderül, hogy senki sem az, akinek eddig hitte, leginkább szerelme és barátja nem. Hamarosan ókori mítoszok héroszaként indul egy római kori dárdával és egy papírnehezékkel olyan harcba, amihez se kedve, se hite nincs.

Utas András, avagy becenevén Kóborhold, egy hétköznapi, általunk is jól ismert magyar világban éli egyhangú futár-életét. Egy szép napon váratlanul furcsa dolgok történnek vele: mintha nem lenne elég a már fentebb említett csőrös kamion, mely ripityára töri autóját, és barátja, az egyre koszosabb és szakadtabb Kálmán: egyszer csak különös alakok jelennek meg András környezetében. Kóborhold nem igazán örül a kellemetlen változásoknak, és először megpróbál az alkoholba menekülni, de hamarosan rádöbben, hogy sorsát nem kerülheti el, és nem futhat el végzete elől. Az író fokozatosan viszi el a történetet a hétköznapi, megszokott világból egy különös, rejtélyekkel teli háttér felé. Ősi írásokból ismert alakok, mitológiai lények jelennek meg éttermi futárunk életében, aki végül kénytelen-kelletlen elfogadja, hogy ő is részét képezi ennek a furcsa világnak a benne pulzáló, ám kiaknázatlan misztikus hatalommal. A szereplők a természetfeletti vonal megjelenése ellenére kedvelhető, gyakran hétköznapi alakok, nem pedig a fantasyban megszokott emberfeletti, ám épp emiatt hiteltelen hősök. A 350 oldalas könyvben végigkövethetjük az András életében bekövetkező változásokat, majd egy viszonylag megnyugtató lezárásnak lehetünk tanúi. Remélem, hogy Kóborhold története ezzel nem ért véget, és a sorozat további köteteiben még találkozhatunk vele.

Ami nagyon tetszett a könyvben, az az, hogy az író igényesen használja a magyar nyelvet. Horváth György nem túlírt, körülményes körmondatokban fogalmaz, nem tesz erőszakot szép nyelvünkön, hanem érthetően, olvasmányosan tárja elénk a történetet.

Az Ólompegazus a Zenit sorozat első köteteként csupán röpke pillantást enged a kulisszák mögé, de ennyi talán elegendő, hogy ráébredjünk, a világ sokkal titokzatosabb és színesebb hely annál, mint amennyit a szürke hétköznapok látni engednek belőle.

A bevezetőben utaltam arra, hogy az Ólompegazus csak a kezdet: Massár Mátyástól már megjelent a következő kötet, a Balor szeme, és a szerzőktől származó információ szerint már három további regény előkészítésén is dolgoznak. Remélem, mihamarabb kezünkbe vehetjük az újabb köteteket.

Ha további információkra szeretnétek szert tenni a Zenit világával kapcsolatban, akkor a következő oldalon érdemes keresgélni:

http://hu.zenit.wikia.com/wiki/Zenit-wiki

Köszönjük az Alexandra Kiadónak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a könyv egy példányát.

This entry was posted in Fantasy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?