Harry Harrison: Rozsdamentes Acélpatkány

Az említett könyv szerzője, Harry Harrison, igen sokoldalú író. 1925-ben született az Egyesült Államokban. Rajzolt reklámokat és képregényeket, írt sci-fi regényeket, krimit, paródiát (Bill, a galaktika hőse) és számos esszét. Most egyik leghíresebb regénysorozatának, a Rozsdamentes Acélpatkánynak az első kötetéről szeretnék írni néhány sort.

A történet a távoli jövőben játszódik, amikor az emberiség meghódította és benépesítette az egész világegyetemet. A társadalom jól szervezetten működik, és szinte teljesen eltűnt az emberek életéből a bűnözés. Ha valaki bűnözői hajlamokkal születik, akkor ezt már gyermekkorában korrigálják, még mielőtt problémát okozhatna. Emellett a modern technika minden eszközével igyekszik a rendőrség megakadályozni a legapróbb bűncselekményt is. Ebben a környezetben már nincs helye a „patkányoknak”. Csak ha acélból vannak, akkor tudnak elrejtőzni, és kihasználva a réseket szembeszállni a társadalom törvényeivel.

A főhős, James Di Griz (Sikamlós Jim), az acélpatkányok tipikus életét élte bolygóról bolygóra vándorolva, elkövetve minden lehetséges bűntényt a gyilkosságon kívül, amiből haszna származott. Ezáltal nagy vagyonra tett szert, de ami még ennél is fontosabb, imádta ezt az életformát, egészen addig, amíg a Különleges Testület le nem csapott rá az egyik gondosan kitervelt akciója közben. Mivel nem szerette volna, hogy kitöröljék a személyiségét, belépett a Testületbe, vállalva, hogy ezentúl ő is acélpatkányokra fog vadászni. A törvény védelmében hamarosan méltó ellenfélre talált, és újra lehetősége nyílt tehetségének kamatoztatására.

Sikamlós Jim rendkívül szimpatikus figura, aki egyes szám első személyben számol be a kalandjairól. Állandó feszültségben él, minden apróságra odafigyel, hiszen az élete múlhat rajta, és briliáns elméjének egyetlen célja, hogy újabb bűntetteket terveljen ki, és megoldva a technikai nehézségeket precízen kivitelezze terveit. Sohasem ismétli önmagát, folyamatosan változtatja külsejét, és romlott életének minden percét élvezi. Beszámolója rendkívül közvetlen és őszinte, saját személyiségét pedig egy jó adag öniróniával szemléli. Nem hallgatja el előlünk a negatív tulajdonságait, kétségeit és olykor a kétségbeesését sem. Nagy élmény az ő szemszögéből vizsgálni a szinte tökéletes társadalmat, mely látszólag sikeresen megoldotta problémáinak többségét. Különös karaktere végig fenntartja a feszültséget a regény során, és csibészes bájával az ujja köré csavarja az olvasót.

A történet cselekménye izgalmas, fordulatos és számos meglepetést tartogat. Szinte le sem lehet tenni a könyvet, amíg nem érünk a végére. A regény stílusa könnyed és magával ragadó, amin nem is csodálkozhatunk, ha figyelembe vesszük a „mesélő” színes egyéniségét. Érdemes megemlíteni pozitívumként azt is, hogy Jim beszédstílusa, az általa használ kifejezések, mondtatok, szleng szavak tökéletes összhangban vannak az író által létrehozott karakterrel.

Sajnos a sorozat többi részét még nem olvastam, ezért a történet folytatásairól nem tudok véleményt alkotni, de talán egyszer majd erre is sor kerül. Az általam elolvasott első kötetet viszont melegen ajánlom a sci-fi irodalom rajongóinak.

This entry was posted in Sci-fi and tagged . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?