Charles Gilman: Titkok a Lovecraft suliból

lovecraft_demon_tanar_ur „Kétfejű szörnyek, óriási csápok, dühös démonok – a Lovecraft suli tényleg egy kicsit ijesztő!” – Ransom Riggs, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című könyv szerzője.

Nemrégiben jelent meg a Ventus Libro Kiadó gondozásában Charles Gilman Titkok a Lovecraft suliból című sorozatának első két része, a Démon tanár úr (Professor Gargoyle) és a Vipera nővérek (The Slither Sisters). Az Amazonon körülnézve láttam, hogy van még két további rész is, a Törtető kártevők (Teacher’s Pest) és a Substitute Creature.

A két kötetben egy általános iskolás diák, Robert Arthur viszontagságait kísérhetjük figyelemmel. A történet elején Robert éppen az újonnan épült dunwichi Lovecraft iskolában kezdi meg hetedik osztályos tanulmányait. Az iskola első pillantásra nem hagy különösebb kívánnivalót maga után: van benne uszoda, interaktív táblák és minden más. A névválasztás azonban már gyanús lehet az olvasó számára: aki találkozott már Howard Philips Lovecraft néhány történetével, az tudhatja, hogy H. P. nem éppen az ifjúsági könyvek írása terén jeleskedett a XX. század első felében.

Az ünnepélyes megnyitó után megkezdődik a tanítás, és Robert hamarosan furcsa dolgokkal szembesül az iskolában: a padláson összefut egy szellemlánnyal, a táskájában egy kétfejű patkányt talál, majd fő ellenlábasát, Glenn Torkells-t majdnem elragadja egy szekrényből kinyúló csáp. És hogy teljes legyen a kép, Arthur rádöbben, hogy a biológiatanárral, Démon tanár úrral valami nagyon nincs rendben: az elég furcsa, ha valaki az óraközi szünetekben hörcsögöket eszik, még akkor is, ha egy tanárról van szó! Arthur hamar rádöbben, hogy az iskolát sötét erők fenyegetik, de barátaival – fiatal koruk ellenére – bátran szembeszállnak a baljós árnyakkal, és a végén egy kisebb csatát megnyerve kerülnek ki az eseményekből. Persze a háború vége még messze van…

lovecraft_vipera_noverekA következő kötet, a Vipera nővérek ott folytatja a történetet, ahol a Démon tanár úrban abbamaradt. Arthur és barátai most a gonosz erők által megszállt nővérekkel, Sarah és Sylvia Price-szal szállnak szembe, akik a háttérben meghúzódó akaratnak engedelmeskedve az iskola diákelnökségét akarják maguknak megszerezni, hogy befolyásuk alá vonhassák a tanulókat. Ehhez persze Arthurnak is lesz még egy-két szava…

A szereplők korából sejthetjük, hogy nem egy keményvonalas Lovecraft-féle írással van dolgunk, ugyanis a Lovecraft suli sorozat inkább a fiatal, tizenéves korosztályt célozza meg. Először egy kicsit furcsán néztem a könyvekre, hiszen nem egyszerű dolog egy alapvetően komor világot úgy megfogni, hogy az a fiatal célcsoport számára is fogyasztható legyen. Charles Gilman-nek ez mégis sikerült: művében a lovecrafti gondolatok erősen megszelídítve tűnnek fel, így nem egy rémálmokat okozó történetet kapnak kezükbe az olvasók, hanem egy izgalmas, olvasmányos regényt, amelyet még negyvenegynéhány évesen is kellemes élménynek találtam (bár nyolc éves gyerekeknek még nem mesélném).

Ha megnézzük az Amazonon kapott értékeléseket, azok többsége pozitív, a közönség láthatóan szereti Gilman írásait. Ha pontoznom kellene, én is öt csillagot adnék rá, és ajánlom azoknak az olvasóknak, akik szeretik az ifjúsági irodalmat, de nem ijednek meg néhány nyálkás csáptól.

Köszönjük a kiadónak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a könyvek egy-egy példányát.

This entry was posted in Horror, Ifjúsági and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?