Ben Macintyre: A Vagdalthús hadművelet

ida_vh_hadmuveletEz alkalommal egy érdekes történelmi témájú könyvet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, ami 2012-ben jelent meg az Alexandra Kiadónál A Vagdalthús hadművelet címen.

A könyv írója Ben Macintyre, történész és a londoni The Times munkatársa. Két könyve korábban magyar nyelven is megjelent (Cikcakk ügynök, Dupla csavar), melyek szintén a II. világháború kémeiről szólnak.

A Vagdalthús hadművelet a brit titkosszolgálat egyik akciójának volt a fedőneve, melynek segítségével igyekeztek elhitetni a németekkel, hogy a szövetségesek partraszállására nem Szicíliában fog sor kerülni.

Maga a hadművelet egy igen hátborzongató elgondolásra épült, ugyanis a dezinformációkat egy Spanyolországban partra sodródó, halott katonánál lévő dokumentumok révén próbálták meg eljuttatni a német titkosszolgálat „közreműködésével” Berlinbe. A sikerhez viszont mind az iratoknak, mind a holttestnek tökéletesen hitelesnek kellett tűnni, ezért a britek a legnagyobb titokban, hosszú hónapok munkájával minden apró részletet gondosan kidolgoztak. A könyvben lépésről lépésre nyomon követhetjük a terv precíz kivitelezését, és a felmerülő problémák kreatív megoldását.

Megfelelő holttestet sem volt egyszerű feladat találni, aztán pedig személyiséggel, múlttal, kapcsolatokkal, vágyakkal és jellemhibákkal is fel kellett őt ruházni, hogy hiteles kézbesítője legyen a titkos dokumentumoknak. Apróságok kerültek a zsebébe, levelek a kedvesétől, az édesapjától, a bankigazgatótól, bélyegek, ceruza, színházjegyek; hónapokig hordták a ruháját, hogy használtnak látsszon, és még fehérneműt is szereztek számára egy halott történész professzor hagyatékából.

Nemcsak a téma érdekfeszítő, hanem az író stílusa is kiváló. A könyv inkább hasonlít egy izgalmas regényre, mint egy komoly, tudományos munkára.

A történet „szereplőiről” is igen szemléletes képet kapunk. A hadműveletben betöltött szerepük mellett az író pár szóban egész életútjukról is beszámol, és nem hallgatja el előlünk a kortársak gúnyos megjegyzéseit sem. Egy elszánt, cinikus ügyvéd, egy magas tiszt a légierőtől, aki nem repülhetett, egy életvidám kórboncnok, egy jóképű tengeralattjáró parancsnok, egy rövidlátó sofőr, akinek a szeme se rebben, ha vaksötétben keresztül kell száguldania az országon egy hullával, egy 200 éves családi cégnél dolgozó temetkezési vállalkozó, egy nagy fülű, német lepkegyűjtő, és számos egyéb különös figura érdekfeszítő története bontakozik ki előttünk, mely olykor a morbid humort sem nélkülözi.

Ezt a könyvet szívesen ajánlom mindenkinek, aki egyaránt kedveli az izgalmas kémtörténeteket és a gondos kutatáson alapuló történelmi munkákat.

Köszönjük az Alexandra Kiadónak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a könyv egy példányát.

This entry was posted in Egyéb. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?