Bernard Cornwell: Királyok alkonya

ida_kiralyok_alkonyaEz alkalommal egy híres angol író, Bernard Cornwell egyik regényét szeretném a figyelmetekbe ajánlani, amely magyar nyelven Királyok alkonya címmel jelent meg 2012-ben az Alexandra kiadónál.

Bernard Cornwell számos nagyszerű történelmi regény szerzője. Írt könyvet többek között Arthur király idejéről, az amerikai függetlenségi háborúról és Napóleon koráról, melyből filmváltozat is készült Sean Bean főszereplésével a ’90-es években.

A Királyok alkonya a 9. századi Nagy-Britanniába, a szászok korszakába vezet el minket, ahol számos királyság örökös harcban állt egymással és a szigetre betörő, zsákmányra éhes dánokkal. A hajdani római romok felett egy különös világ alakult ki, melyben a dinamikusan terjeszkedő kereszténység mellett még erőteljesen jelen voltak a dánok istenei és a népi babonák is, a béke pedig nem volt más, mint a „vihar előtti csend” rövid és igen ritka időszaka.

Ebben a korszakban próbált életben maradni a történet főszereplője, Bebbanburgi Uthred, kinek sorsát részletesen megismerhetjük a Királyok alkonyát megelőző öt kötetből. Habár ez a regény egy hosszabb sorozat hatodik része, önálló történetként is tökéletesen követhető és élvezhető, hiszen az író gondoskodott róla, hogy tisztában legyünk az aktuális események megértéséhez szükséges előzményekkel.

Lord Uthred a történet idején már negyvenöt éves, „idős” harcos, aki elképesztő fekete humorral mesél Nagy Alfréd haláláról és az után következő időszakról. Döbbenetes gyakorlati érzékkel igyekszik formálni az eseményeket és egyben tartani a királyságot, olykor az őrület határát súroló kockázatot is vállalva. Nem egy gáncstalan, tiszta szívű hős, de a jó szándék sem hiányzik belőle, és lényegében minden hibája ellenére igen kedvelhető figura.

Bernard Cornwell mesterien helyezi el fiktív szereplőit a valós történelemi személyek között ebben a viszonylag kevés forrásból ismert korszakban. Viking harcosok indulnak harcba, hogy megszerezzék Wessex gazdagságát, nemesek fontolgatják, hogy a király vagy a dánok támogatása érné meg nekik jobban hosszútávon, hamis boszorkák és álangyalok terjesztik jövendöléseiket, miközben az egyház igyekszik minél jobban kiterjeszteni a hatalmát. Mindenki keményen küzd céljainak eléréséért, és senki sem válogat az eszközökben. A bukás pedig egyenlő a biztos halállal.

Egy ilyen világban egy percig sem lehet unatkozni. Szinte le se bírtam tenni a könyvet, oly mértékben magával ragadott az izgalmas cselekmény.

Bebbanburgi Uthred kalandjai szerencsére ezzel a kötettel sem érnek véget. Az író azt tervezi, hogy még legalább egy könyvet szentel középkori hősének, de lehet, hogy kettőt is. Kíváncsian várom a folytatást.

Köszönjük az Alexandra Kiadónak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a könyv egy példányát.

This entry was posted in Egyéb, Történelem and tagged . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?