Zenit – Balor szeme

Massár Mátyás könyve, a Balor szeme az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg a 2011-es év folyamán. A mű a „Zenit – Az örökség” összefoglaló címen futó urban – avagy városi – fantasy sorozat második kötete. (Az első kötetről, Horváth György Ólompegazus című regényéről a http://www.fantasybooks.hu/?p=397 címen olvashattok ismertetőt.)

Az író, Massár Mátyás neve a régi szerepjátékosok számára ismerős lehet: ő volt a 90-es évek elején megjelenő Bíborhold fantasy és szerepjáték magazin felelős szerkesztője. Aztán később nem csak szerkesztőként, hanem regényíróként is kipróbálta tehetségét – a Balor szeme írói munkásságának legújabb eredménye.

Miről olvashatunk a könyvben?

Gyárfás Zoltán bár régészeti tanulmányokat folytatott, végül a színművészetin diplomázott. Miután ráunt a szinkronizálásra és belefáradt az éjszakai pincérkedésbe, merészen repülőgépre száll, hogy meghódítsa Hollywoodot. Kitartása gyümölcsözőnek bizonyul, egy aukciós házban kell eljátszania a régiségszakértőt. Aztán egy szombat reggel csinos, vörös hajú lány tűnik fel, és Zoli hamarosan egy műkincsrablás kellős közepébe csöppen: hol latin utcai gengszterek, hol öltönyös biztonságiak üldözik. Utóbb kiderül, mindennek köze van egy rejtélyes gyilkossághoz és egy ősi kelta ereklyéhez. Különös események követi egymást, a valóság és legendák határai elmosódnak, míg végül Zoltán kénytelen szembesülni a ténnyel, hogy az ősi Atlantisz örökösei és az ír mondák tündérei éppúgy részei hétköznapjainak, mint a jég a poharában vagy a füle mellett elsuhanó lövedékek.

Jelen kötetben nem az első kötetből megismert Budapesten zajlanak az események, hanem Los Angelesben és az USA egyéb, nem kimondottan vendégszerető tájain, mint például a sokatmondó nevű Halál-völgyben, ahol mind a mai napig érezhető az ősi mágia kisugárzása. Szegény színészünk, Gyárfás Zoltán egy ősi kelta lándzsahegy és egy vörös hajú lány kapcsán olyan kellemetlenségekbe sodródik, amelyet előzőleg valószínűleg a háta közepére sem kívánt volna. Rázós, életveszélyes és ép ésszel megmagyarázhatatlan helyzetekbe kerül, ahonnan karate-tudásával, barátai segítségével és nagy-nagy szerencsével tud csak többé-kevésbé épségben kikeveredni. A háttérben eközben egy titokzatos milliárdos kavarja a szálakat, aki meg akarja szerezni az ogam írással díszített kelta lándzsahegyet, hogy felhasználhassa sötét céljai érdekében…

A könyvből elsősorban az akciódús jelenetek, a lövöldözések és gránátrobbanások, a Mutáns zombik III. forgatásán egymást szaggató zombi-statiszták és hasonló finomságok maradtak számomra emlékezetesek, de a humort sem nélkülözi a történet. Hogy végül ki kerül ki győztesen a harcból? Ezt megtudhatjuk, ha végigolvassuk a regényt. A könyv lezárása magában hordozza a folytatás lehetőségét; remélem, hogy sikeres lesz a sorozat, és hamarosan további zenites történeteket vehetünk kezünkbe.

Egy fantasy-sorozat kapcsán kézenfekvő módon adódik a gondolat, hogy megvizsgáljuk, hogy egy adott könyv mennyiben kapcsolódik a sorozat előző részeihez. Mivel ebben az esetben előzményként csak az Ólompegazust kell figyelembe venni, ezért könnyű dolgom van. A két könyv között a leginkább szembetűnő különbség, hogy míg az első rész eseményei viszonylag nyugodt mederben folydogáltak, addig a Balor szeme elég mozgalmas akciójeleneteket tartalmaz. Míg az Ólompegazus főszereplője, Kóborhold csak ritkán tapasztalta a mágia direkt megnyilvánulásait, régi ivócimborája, Gyárfás Zoltán szemtől-szembe találkozhatott a különféle, nem éppen barátságos mitikus lényekkel, mint például egy süteményre éhes faunnal vagy egy feldühödött kelpie-vel. A különbségektől függetlenül mindkét könyv olvasmányos, és ajánlott a jó fantasy művek kedvelőinek.

Ha további információkra szeretnétek szert tenni a Zenit világával kapcsolatban, akkor a következő oldalon érdemes keresgélni:

http://hu.zenit.wikia.com/wiki/Zenit-wiki

A Zenit könyvek Facebook oldalát pedig az alábbi címen érhetitek el:

http://www.facebook.com/pages/Zenit-k%C3%B6nyvek/284109878300577

Köszönjük az Alexandra Kiadónak, hogy rendelkezésünkre bocsátotta a könyv egy példányát.

This entry was posted in Fantasy and tagged , , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?