Bukros Zsolt: Vodka és vér

Bukros Zsolt Vodka és vér című novelláját szeretném a figyelmetekbe ajánlani, ami a Meztelen Ügynök magazin 2011. decemberi számában jelent meg.

A szerző neve sokak számára nem ismeretlen, bár interneten elsősorban Maggoth álnéven szerzett ismertséget műveivel. Évek óta rendszeresen publikál a Karcolaton, a Lidércfényen, számos novellája megjelent a Lidércfény AKF-ben, különböző antológiákban (például Zombi apokalipszis, Pillantás a pokolba…stb.). Írásaival ráadásul sok szép eredményt ért el a legkülönfélébb témákban meghirdetett irodalmi pályázatokon, legyen bár szó a kiírásban zombikról, mesékről, történelemről, vagy Liszt Ferencről.

Ezen novella segítségével a sztálini diktatúra legsötétebb korszakába nyerhetünk bepillantást egy fiatal, grúz származású népbiztos, Ivan Grisin története kapcsán. Grisin, habár nem tűnik többnek egy egyszerű vidéki komisszárnál, valójában sámán őseinek köszönhetően egészen különleges képességekkel rendelkezik, amiknek nagy hasznát veszi munkája során. Mivel sikereinek híre eljut magának Sztálin elvtársnak is a fülébe, ezért Moszkvába kell utaznia, hogy mihamarabb felkutasson egy eszelős sorozatgyilkost, aki legutóbb egy magas rangú pártfunkcionárius lányát mészárolta le különös kegyetlenséggel.

Mivel Grisin a feladat elvégzéséhez teljhatalmat kap, minden ajtó megnyílik előtte, és lassan lehull a kommunista propaganda álarca. Szembesülnie kell azzal, mennyire kevésre becsülik a vezetők az általuk hirdetett szép elveket, mennyire nincs értéke az emberi életnek, illetve hogyan öltenek álcát a hatalmi hierarchiában alacsonyabban lévők saját túlélésük érdekében. Végül pedig kiderül, hogy az álarc mögött csak egy újabb maszk rejtőzik, ami még sötétebb titkokat igyekszik leplezni.

Az írónak igen jó érzékkel sikerült megfogni a korszak kegyetlenséggel, ármánykodással és intrikákkal teli, paranoid hangulatát, amihez bizonyára elengedhetetlen volt az adott történelmi kor alapos tanulmányozása. A kommunista ideológia és diktatúra egyébként sem egyszerű világába pedig ügyesen belecsempészte az emberiséggel szinte egyidős misztikus szálat is, ami még érdekesebbé teszi a történetet.

Eme különös díszletek között zajlik az izgalmas és fordulatokban gazdag cselekmény, amit leginkább talán egy krimihez hasonlíthatnánk. Hiszen itt is minden csel mögött egy újabb rejtély lapul, semmi sem az, aminek látszik, és talán nem csak azé a felelősség, akinek a kezéhez konkrétan vér tapad.

Összességében elmondhatom, hogy egy jól megírt, érdekfeszítő és lebilincselő novellával állunk szemben, de ezt a színvonalat a szerző műveinél már megszokhattuk.

This entry was posted in Fantasy. Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?