Lawrence David Kusche: A Bermuda-háromszög rejtélye – megfejtve

BermudaA Bermuda-háromszög névvel egy többé-kevésbé szabályos háromszög alakú területet illetnek az Atlanti-óceánon. A háromszög csúcsait földrajzilag Bermuda szigete, Puerto Rico és a floridai Miami városa alkotja. Ez a terület arról híres, hogy az ismert történelem során számos hajó és repülőgép tűnt el nyomtalanul ezen a tengerrészen áthaladva. Voltak olyan hátborzongató esetek is, amikor maga a hajó nem tűnt el, ám a legénységnek nyomát sem találták a fedélzetre lépő kutatók, mint ahogy az például a Mary Celeste nevű vitorlás felfedezésekor történt. Voltak olyan szerencsés egyének is, akik bár megmagyarázhatatlan jelenségeket tapasztaltak a Háromszögben utazva, mégis életben maradtak, és később beszámolhattak élményeikről. A furcsa eseményeket Kolumbusz 1492-es útjától kezdve egészen napjainkig sorolhatnánk, ám a dokumentált esetek zöme a XX. századra esik.

A Bermuda-háromszög történetét a közvélemény érdeklődésére adott válaszként több író is feldolgozta. A titokzatos eltűnések többségének megtörténtét egyik író sem vitatja, ám az eseteket nem egyformán magyarázzák. Az egyik véglet Charles Berlitz 1974-ben kiadott híres könyve, A Bermuda-háromszög (The Bermuda Triangle), mely szerint az eltűnések mögött természetfeletti, vagy legalábbis a tudomány ma rendelkezésre álló eszközeivel nem megmagyarázható erők állnak. A másik véglet pedig Lawrence David Kusche könyve, A Bermuda-háromszög rejtélye megfejtve (The Bermuda Triangle Mystery – Solved), amely sokak szerint a Berlitz művére született válasz (melyre az író általában csak a nagybetűs Legenda néven hivatkozik), és a szkeptikus nézeteket képviseli. Mindkét említett könyv megjelent magyarul, ám kissé szokatlan módon. Annak idején a szocializmusban nem túl gyakran jelenhettek meg olyan művek, amelyek „áltudományos” kérdésekkel foglalkoztak, így Berlitz írását csak a rendszerváltás után, 1991-ben adta ki az Új Vénusz Lap- és Könyvkiadó. Kusche könyve viszont – valamilyen különös véletlen folytán – a Zrínyi Katonai Kiadó gondozásában 1979-ben megjelent magyarul, mégpedig egy magyar tudós, Dr.Székely András által írt, az imperializmust ostorozó utószóval kiegészítve!

Kusche könyvtárosként dolgozott egy arizonai könyvtárban, és sokan fordultak hozzá a Bermuda-háromszöggel kapcsolatos írásokat keresve. Mivel a témába vágó művek nem nagyon voltak elérhetőek, Kusche úgy döntött, hogy saját szakállára kutatásba kezd, és ír a témáról egy könyvet. Dicsérendő az igyekezet, ám a végeredmény sokak számára túl szkeptikusra sikeredett, így vannak, akik úgy gondolják, hogy Kusche valójában a floridai szállodatulajdonosok megrendelésére dolgozott, akik attól tartottak, hogy a Háromszögtől való félelem miatt csökkenni fog forgalmuk.

Kusche álláspontját leginkább az alábbi idézet jellemzi:

Az összegyűjtött tények egybevetése és tanulmányozása annak a következtetésnek a levonására késztetett, hogy egyáltalán nem lehetséges olyan elmélet, amely a rejtélyt megoldja. A Háromszögben történt valamennyi szerencsétlenség és eltűnés közös okát keresni ugyanis semmivel sem logikusabb próbálkozás annál, mint ha például feltennénk, hogy egyetlen közös okra fogjuk visszavezetni az összes autóbalesetet, ami Arizonában valaha is megesett.

Kusche kutatómunkája során átolvasta a rendelkezésre álló korabeli forrásokat, újságokat és jegyzőkönyveket, levelezett az elérhető illetékesekkel és tanúkkal, azaz igyekezett az ismert eseteket minél pontosabban megvizsgálni. Az eseteket részletesen ismerteti művében, először leírja a Legenda szerinti változatot, majd közli velünk kutatómunkájának eredményét. Sok esetben a begyűjtött információ oly kevésnek bizonyult, hogy még csak valószínű magyarázatot sem lehetett adni, sőt nem egyszer még az sem volt bizonyítható, hogy a Berlitz könyvében eltűntnek jelzett hajó vagy repülőgép egyáltalán létezett valaha. Más esetekben sikerült annyi információhoz jutnia, amelyek alapján racionális – ám a roncsok hiánya miatt mégsem egyértelműen bizonyítható – magyarázatot lehetett adni az eltűnésre. Így a Bermuda-háromszög rejtélye valójában nem lett megfejtve, ám Kusche elülteti az olvasó elméjében a kételyt, miszerint lehetséges, hogy mégsem az idegenek vagy mondjuk az atlantisziak a felelősek az összes eltűnésért.

Kusche következtetéseivel egyet lehet érteni, vagy akár kategorikusan el is lehet utasítani őket. Ettől függetlenül A Bermuda-háromszög rejtélye – megfejtve egy érdekes és olvasmányos könyv, melyet mindenkinek ajánlok elolvasásra, akit érdekel a Háromszöget övező legenda és elképzelhetőnek tartja, hogy létezhet racionális magyarázat is a rejtélyre. A magyar kiadás antikváriumokban szerezhető be, az angol nyelvű, 1995-ben megjelent változatot pedig az Amazon oldalán a cikk írásának pillanatában meg lehetett rendelni.

This entry was posted in Konspiratológia and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?