Megjelent a Zanzibár!

galaktika_zanzibarMegérkezett John Brunner Hugo- és Brit SF-díjas profetikus regénye a Metropolis Media gondozásában a Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatban. Az 1968-ban megjelent, minden idők 100 legjobb sci-fi regénye közé tartozó kötet több évtizeddel ezelőtt megjósolta mai világunkat a túlnépesedéstől az elektronikus zenéig.

A 20. század elején a statisztikusok azt mondták, a Föld akkori teljes népessége elférne a Wight-szigeten. 1968-ban már csak egy duplaakkora szárazulaton fért volna el mindenki, mondjuk Man szigetén. Mai, több mint 7 milliárd főt számláló emberiségünknek Zanzibár teljes területére lenne szüksége, és még akkor is vizes lenne néhányunk lába.

A 2010-es évek túlnépesedett, társadalmi feszültségekkel teli világában két New York-i fiatalember keresi a helyét. Akaratukon kívül keverednek bele történelemformáló eseményekbe, melyek a bolygó elmaradottabb területeiről kiindulva alapjaiban fogják megrengetni a nemzetközi gazdaság és politika felépítményét, kihatva a Föld minden lakójának életére. És hogy a dolgok tovább bonyolódjanak, az egyik nagyvállalat megalkot egy öntudattal bíró szuperszámítógépet…

John Brunner Hugo- és Brit SF-díjas, monumentális regénye hol kémtörténetre emlékeztet, hol John Dos Passos társadalmi panorámáit idézi, megelőlegezve William Gibson Neurománcát és még tucatnyi, később íródott SF-művet. Jóslatai a megjelenése óta eltelt évtizedek alatt bámulatos számban váltak valóra, az elharapózó iskolai erőszaktól és terrorakcióktól kezdve, Kína szuperhatalommá válásán és az európai országok unióba tömörülésén keresztül, egészen a biotechnológia előretöréséig és az egyneműek kapcsolatának széles körű elfogadásáig. Nem véletlenül válogatták be minden idők 100 legjobb SF-regénye közé.

„Tökéletesre csiszolt disztópia.”
– The Guardian

„Ha ez a könyv kötelező olvasmány lenne minden nemzedék számára, akkor világunk nem jutott volna ilyen kétségbeejtő helyzetbe.”
– Joe Haldeman, az Örök háború szerzője

A Zanzibár most akciós áron megrendelhető a Galaktikabolt.hu webáruházban.

This entry was posted in Hírek and tagged , . Bookmark the permalink.

Vélemény, hozzászólás?